Torakal vertebra MR incelemesi
Torakal vertebra MR incelemesi spinal lezyonları, disk hastalıklarını, kemik iliği ve intervertebral uyumsuzlukları belirlemek için kullanılabilir, ancak ameliyat sonrası yara izini izlemek için de uygundur.
Spinal kolonun torakal vertebra bölümünün MRG incelemesi en sık travma veya dejenerasyon şüphesi durumunda veya omuriliği etkileyen süreçleri saptamak için kullanılır.
MRG, insan vücudunun ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için manyetik alan kullanan bir görüntüleme teşhis prosedürüdür.
Cihazın ürettiği manyetik alan, vücuttaki enerji değişimlerini yüksek performanslı bir bilgisayar aracılığıyla yüksek çözünürlüklü, üç boyutlu bir görüntüye dönüştürür.
Torakal Spinal MR taraması hangi tür hastalıkların teşhis edilmesine yardımcı olur?
MR taraması ile çeşitli hastalık türleri teşhis edilebilir. Aşağıdaki şikayetlerden veya hastalıklardan herhangi biri sizde varsa doktorunuz muayene talebinde bulunabilir.
disk dejenerasyonu, disk herniasyonu, kanser, iltihaplanma, incinme.
Torakal vertebra MR hangi durumlarda yapılır ?
Uzun süreli lokal ağrı ve denge bozukluğunuz varsa, yürüyüşünüzde dengesizlik varsa ve alt ekstremitelerinizde güçsüzlük hissediyorsanız doktorunuz bu incelemeyi yaptırmayı düşünebilir.
Torakal omurga MR taramasına nasıl hazırlanılır?
Her durumda, doğal muayene özel bir hazırlık gerektirmese de, MRG incelemesinden önce tedaviyi yapan hekime danışılması önerilir.
Güçlü manyetik alan nedeniyle, herhangi bir metal, cihaz veya metal içeren nesnenin muayene odasına getirilmesinin yasak olduğunu bilmek önemlidir!
Bu takılar, vücuttaki piercingler için geçerlidir ve bazı makyaj ürünleri de testin başarısını etkileyen maddeler içerebilir.
Kontrast madde ile incelemeden önce, uzman konsültasyonu zorunludur. Bu tür incelemelerin yapılabilmesi için kreatinin ve üre değerlerini gösteren böbrek fonksiyon laboratuvarı sonuçları da gereklidir.
Kontrast madde ile tarama yapılacaksa öncesinde 6 saat yemek yememelisiniz.
Torakal vertebra MR çekimi nasıl yapılır ?
Torakal vertebra MR genellikle sırtüstü pozisyonda yapılır, ancak durumlarına bağlı olarak hasta karın üstü veya yan yatarken nadiren yapılabilir.
Muayene öncesi oryantasyondan sonra operatör size muayene odasına kadar eşlik edecek ve ardından muayene yatağına yatmanızı isteyecektir. Operatör doğru vücut pozisyonunu ayarlar, muayene için gerekli olan bobinleri yerleştirir ve ardından muayene yatağı sizi manyetik tüpün içine kayadırır. Tarama sırasında hareketsiz kalmanız önemlidir, vücut pozisyonunuzu yalnızca operatörün talimatıyla değiştirebilirsiniz. Muayene ortalama 30 dakika sürerken, dahili mikrofon ve hoparlör sayesinde meslektaşımız ile sürekli iletişim kurabilirsiniz. Makine, kulak korumasıyla azaltılabilecek yüksek, tıkırtılı bir ses çıkarıyor.
Torakal vertebra MR taraması ne zaman gerçekleştirilemez?
Muayene gebeliğin ilk üç ayında yapılamaz.
MR uyumlu metal, implant, protez (kalp pili), ortopedik metal (vida, plaka, çivi, tel), implante eklem protezi, protez uzuv, implante defibrilatör, nörostimülatör, implante ilaç kutusu, vasküler implantlar (örn. klipsler, vasküler oklüzyon cihazları), kulak implantları, metal yabancı cisim (örn. kurşun, kıymık, diğer elektronik implantlar). Bu nedenle, bir implant, implante metal, protez söz konusu olduğunda, lütfen muayenenin kendisi için MR muayenesine uygunluğuna (implantasyon uzmanı, kurum tarafından onaylanan) dair yazılı bir sertifika getirin ve şunları açıkça belirtin: MR muayene odasına girmeye uygunluk hakkında önceden bilgi veriniz.
Hasta 130 kilogramdan daha ağırsa, ancak karın çevresine de bağlıdır.
Kontrast madde ile yapılan taramada böbrek fonksiyonunun eGFR’si 45 ml/dak’nın altında ise test yapılmaz.
Torakal vertebra MR taramasından sonra ne beklenir?
Bulgu kendi başına bir tanı değildir. Muayeneden sonra, lütfen sonucu her zaman bir uzmana danışın.
Soru ve yorumlarınızı bu alandan iletebilirsiniz (0)
-